Μακεδονία, 03/09/1998

Ο Δημήτρης Νικολούδης στη Μονή Λαζαριστών . Με τέχνη και με πάθος…

Μπαλάντες που “έζησαν” σ’ αυτή την πόλη, στίχοι και μουσική του γνωστού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, δημιουργίες του Σταύρου Κουγιουμτζή, συνθέτουν την αποψινή συναυλί του Δημήτρη Νικολούδη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο των φετινών καλοκαιρινών του εμφανίσεων.

Ο Δημήτρης Νικολούδης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές αλλά και σεμνές παρουσίες στη μουσική σκηνή της πόλης. Τραγουδά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σε Φεστιβάλ, μπουάτ και άλλες διοργανώσεις υπηρετώντας με συνέπεια και ευαισθησία αυτό που αποκαλείται έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι “προτιμά να εμφανίζεται σε μικρούς χώρους, για να ‘ρχεται σε επαφή με το κοινό, να ενώνεται μαζί του, χωρίς να αποστρέφεται βέβαια τους μεγάλους χώρους, οι οποίοι του δίνουν το ερέθισμα να μετατρέπει το διάσπαρτο κοινό σε μια παρέα”.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίος συνθέτες της χώρας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Σπανός, ενώ έχει τραγουδήει με την Μαρία Φαραντούρη, το Μανώλη Μητσιά και άλλους σπουδαίους ερμηνευτές. Από το 1985 εργάζεται στην ΕΡΤ3, ως παραγωγός ραδιοφωνικών, και τηλεοπτικών εκπομπών, πάντα σχετικά με το ελληνικό τραγούδι, ενώ ο ίδιος είναι ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας της ΕΡΤ3, με την οποία φέτος πραγματοποίησε πολλές καλοκαιρινές συναυλίες, ανά την Ελλάδα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Με τη σημερινή συναυλία κλείνει ο κύκλος των καλοκαιρινών πρωσωπικών συναυλιών του.

Αναλυτικά, πρόκειται να ακουστούν τραγούδια από την προηγούμενη δισκογραφική του δουλειά “Το αιώνιο παράπονο”, που πραγματοποιήθηκε με την ερμηνευτική συνεργασία του Παναγιώτη Καραδημήτρη, σε στίχους και μουσική του μεγάλου ποιητή της Θεσσαλονίκης, κ. Ντίνου Χριστιανόπουλου, το 1994. Μιλώντας για τον μεγάλο αυτό δημιουργό της πόλης μας, ο Δημήτρης Νικολούδης σημειώνει ότι “δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο να συνεργαστεί κανείς μαζί του, κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο που ψάχνει πολύ τα πράγματα. Γεγονός που μετατρέπει τη συνεργασία μαζί, σε ‘σπουδή’. Ο ίδιος άλλωστε, ως πρωσωπικότητα, καθώς και η ρήση του ‘κάνε πέντε, για να κρατήσεις το ένα’, είναι στοιχεία, από τα οποία επηρεάστηκα”.

Έπειτα, θα ακουστούν τραγούδια από την ελληνική μουσική σκηνή, “άσματα που τραγουδάω, από τότε που ξεκίνησα, τα οποία θεωρώ πλέον ένα είδος πρωσωπικής κληρονομιάς, λαϊκές ερωτικές μπαλάντες, που γράφτηκαν σ’ αυτή την πόλη, με σημάδεψαν και τ’ αγαπώ ιδιαίτερα”.

Στη συνέχεια θα ακουστούν τραγούδια από την καινούργια του δισκογραφική δουλειά, που φέρει τον τίτλο “Με τέχνη και με πάθος”. Πρόκειται για ένα δίσκο που κυκλοφορεί εδώ και πέντε μήνες, με τη συμπαράσταση του Μύλου. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος υπογράφει και εδώ, τους στίχους και τη μουσική ενώ στη μουσική παρέα προστίθεται ο ταλαντούχος συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, ο οποίος φρόντισε πέντε τραγούδια του δίσκου.

Μαζί του βρίσκονται ο Στάθης Σαββίδης στο μπουζούκι, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης στην κλασική κιθάρα, ο Ιάκωβος Γεροντάκης στην ακουστική κιθάρα, ο Γιάννης Πολυμενέρης στο μπάσο, ο Βασίλης Κατσούλης στα πλήκτρα και ο Χαράλαμπος Τοκανίδης στα κρουστά.

Η συνύπαρξη των δύο μεγάλων δημιουργών και η εμπιστοσύνη τους στην φωνή και στην ερμηνευτική ποιότητα του Δημήτρη Νικολούδη, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην καριέρα του τραγουδιστή, ο οποίος με σταθερά και προσεκτικά βήματα γνωρίζει σταδιακά την καταξίωση.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, ο Ορχήστρα της ΕΡΤ3 πρόκειται να κυκλοφορήσει CD με τραγούδια γνωστών συνθετών, με μαέστρο τον Άκη Γεροντάκη.

Σοφία Κωνσταντινίδου