Θεσσαλονίκη 25/10/2004

Θεσσαλονίκη, 25/10/2004

Οι «Άξιοι εισί» στο Μέγαρο
Μελοποιημένοι Σεφέρης και Ελύτης στην αποψινή συναυλία «Τα Νόμπελ στο ελληνικό τραγούδι».

Δύο Νόμπελ για μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι σίγουρα σημαντικό γεγονός. Όμως, όταν συνθέτες πήραν και παίρνουν στίχους του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη και τους κάνουν τραγούδια, που σιγοψιθυρίζουν μικροί και μεγάλοι σε κάθε γωνιά της χώρας, αυτό σημαίνει πολλά. Την ευκαιρία να θυμηθούμε αυτά τα τραγούδια και να αναλογιστούμε τι συμβαίνει στο σημερινό ελληνικό τραγούδι δίνει ο Άκης Γούναρης με τη συναυλία «Τα Νόμπελ στο ελληνικό τραγούδι», που δίνεται απόψε στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

Με πρώτο τον Μανώλη Μητσιά και με τον Δημήτρη Νικολούδη, και άλλες εξαιρετικές φωνές να τους πλαισιώνουν, ο πιανίστας, ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και παραγωγός δίσκων Άκης Γούναρης θα παρουσιάσει τραγούδια που έγραψαν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί Έλληνες συνθέτες πάνω στην ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη. Τραγούδια που θα θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και θα γνωρίσουν οι νεότεροι και τα οποία έχουν γράψει ονόματα όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος και ο Λίνος Κόκκοτος και τόσοι άλλοι.

«Η ιδέα για μια συναυλία σαν αυτή δεν είναι καινούρια», γράφει σε σημείωμα του για την εκδήλωση ο Άκης Γούναρης. «Γεννήθηκε και μεγάλωσε μαζί μας. Γιατί η μουσική που τραγουδάμε, διαπερνά και συνταράσσει τη ζωή μας, όσο διαφορετικοί και αν είμαστε μεταξύ μας. Και τι περίεργο! Όσο «παλιώνει» αυτή η μουσική τόσο καινούρια και δροσερή φαίνεται. Ίσως γιατί είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μας, από την ψυχή σας».

Η συναυλία δίνεται στο Μέγαρο Μουσικής και μαζί με τον Μανώλη Μητσιά και τον Δημήτρη Νικολούδη θα εμφανιστούν οι Φιλιώ Καζάρα, Ανθή Τατσιούλη και Χριστίνα Κεχαΐδου. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης.