Εξουσία 01/04/1998

“Eξουσία”, 01/04/1998

Οι στίχοι του Χριστιανόπουλου στη Γερμανία
Με τον τραγουδοποιό Δ. Νικολούδη

Για τέταρτη συνεχή χρονιά τραγούδησε στο Gasteig, το Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου, ο Δημήτρης Νικολούδης. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής ενώπιον πολυπληθούς ακρωατηρίου, που το αποτελούσαν Έλληνες και Γερμανοί.

Την πολυεθνική ορχήστρα – συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Έλληνες, Γερμανοί και Γιουγκοσλάβοι μουσικοί- διηύθυνε ο Νίκος Χονδρογιάννης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σολίστ στο μπουζούκι ήταν ο γνωστός από την συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη Γρηγόρης Τζιστούδης, ενώ συμμετείχε και 70μελής μικτή χορωδία.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, καθώς και ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου, το οποίο μελοποίησε ο Ν. Χονδρογιάννης. “Είναι πολύ συγκινητικό να τραγουδάς στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όταν στο ακροατήριο δεν υπάρχουν μόνο έλληνες”, είπε ο Θεσσαλονικιός ερμηνευτής, ο οποίος στις 10 και 11 Απριλίου θα βρίσκεται στα “Φτερά του έρωτα” στο Κουκάκι για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τραγούδια του δίσκου “Με τέχνη και με πάθος”. Πρόκειται για μια σειρά τραγουδιών του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν από το δισκογραφικό τμήμα του “Μύλου” στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι η δεύτερη δουλειά του Νικολούδη -μετά το “Αιώνιο Παράπονο”- που βασίζεται σε τραγούδια του Χριστιανόπουλου. “Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη του κ. Χριστιανόπουλου” υπογραμμίζει ο τραγουδιστής, που δεν φαίνεται να προβληματίζεται καθόλου από το γεγονός ότι τα κομμάτια γράφτηκαν 30 χρόνια πριν, αλλά και από το ότι… κινδυνεύει να χαρακτηριστεί “τραγουδιστής του Χριστιανόπουλου”. Όπως ο ίδιος λέει, τον καλύπτει το ότι “είναι πολύ καλά τραγούδια”.

Ο Δημήτρης Νικολούδης ασχολείται από μικρός με το τραγούδι, αλλά επαγγελματικά βρίσκεται στα μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης από τις αρχές της δεκαετία του 1980. Πέρα από τους δύο δίσκους που έχει ηχογραφήσει, σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του το 1995 σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ο βασικός ερμηνευτής της ορχήστρας έντεχνου τραγουδιού που έχει δημιουργήσει η ΕΡΤ3.