Δημοσιεύματα 1994

Κυριακάτικη» 27 Μαρτίου 1994, Ένα 18/05.1994, Νέα 27/04/1994 , Ένα 29/04/1994

«Κυριακάτικη» 27 Μαρτίου 1994

Κυκλοφορεί σε δίσκο(!) το παλιό του βιβλιαράκι. Τίτλος, ο ίδιος. «Το αιώνιο παράπονο». Μαζί του μόνο δύο νέοι τραγουδιστές.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι ποιητής. Μόνο που η εδώ και τέσσερις δεκαετίες συμμετοχή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης είναι τόσο πολυσχιδής, ώστε μάλλον δύσκολα θα μπορούσε κανείς να τον περικλείσει στα στενά όρια της λέξης ποιητής.

Μία σειρά από πεζά και ποιήματα, το περιοδικό «Διαγώνιος», οι εκδόσεις «Διαγωνίου», η Μικρή Πινακοθήκη είναι κάποια δείγματα ικανά, πάντως, να επαναφέρουν τη λέξη στην ευρύτερη σφαίρα της έννοιάς της. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος απασχολεί την επικαιρότητα με την κυκλοφορία ενός δίσκου. Πρόκειται για ένα δίσκο που περιέχει μερικά από τα 33, συνολικά, τραγούδια που έγραψε μεταξύ του 1968 και 1969 και πρωτοεκδόθηκαν σε ένα μικρό βιβλιαράκι, το 1981, που έφερε τον τίτλο «Το Αιώνιο Παράπονο». Συνεργάτες του δύο νέοι τραγουδιστές από τη Θεσσαλονίκη, Ο Δημήτρης Νικολούδης και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης. Είναι η τρίτη –πρώτη σε βινύλιο– προσπάθεια καταγραφής των συγκεκριμένων τραγουδιών.

Προηγήθηκαν δυο κασέτες από τις εκδόσεις «Διαγωνίου». Στην πρώτη –του 1982– ο ποιητής τραγουδά χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων 20 από τα τραγούδια, ενώ στη δεύτερη –του 1970– τραγουδά η Αριάδνη με συνοδεία πιάνου από το Γιάννη Σπυρόπουλο.

Ο δίσκος έχει και πάλι τον τίτλο «Το Αιώνιο Παράπονο» και περιέχει δέκα από τα τραγούδια ενορχηστρωμένα από το Στάθη Σαββίδη.

«Ένα» 18/5/1994

Ντίνος Χριστιανόπουλος «Το Αιώνιο Παράπονο»

«Εμένα δε με νοιάζει πια / αν τα πλημμυρίζει απ’ ομορφιά τα βράδια / η εγνατία, / γιατί έχω βρει το ταίρι μου και τέρμα η αλητεία….».

«Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας, είναι πολύ ζαχαρωμένα…», έγραφε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος πριν 20τόσα χρόνια και μελοποιούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Από τους σπουδαίους σύγχρονους ¨Έλληνες ποιητές, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού το 1968, άρχισε να γράφει και τραγούδια, μελοποιώντας τα συγχρόνως. Έτσι γεννήθηκε «Το Αιώνιο Παράπονο». Κατά καιρούς διάφορες εταιρείες του ζητούσαν (με δελεαστικές προτάσεις) να τα βγάλει τα τραγούδια του σε δίσκο, όμως αυτός αρνιόταν. «Αν το ενδιαφέρον δεν είναι αληθινό», λέει, «αν δεν βγαίνει από μια αγνή κίνηση της καρδιάς, τι να τους κάνω τους δίσκους και τις εταιρείες». Δύο νέοι τραγουδιστές –Θεσσαλονικείς και οι δύο– ο Δημήτρης Νικολούδης και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης τον έπεισαν τελικά να βγάλει τα τραγούδια σε δίσκο και η εταιρεία «Ανατολή», περήφανη, παρουσιάζει μέσα από το βινύλιο το Ντίνο Χριστιανόπουλο, στο «Αιώνιο Παράπονο».

«Νέα» 27/4/1994

Δημήτρης Νικολούδης

  • Το «Αιώνιο Παράπονο» του Ντίνου Χριστιανόπουλου σας αγγίζει;
  • Είναι μια σειρά τραγουδιών, που γράφτηκαν το 1968. Ο δημιουργός έγραψε και στίχο και μουσική. Τα γνωρίσαμε το 1985, το καλοκαίρι τα μάθαμε από τον ίδιο, τα αγαπήσαμε τόσο πολύ και βέβαια το μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα, που χρειάστηκε για να περάσουν τα τραγούδια στο βινύλιο, δίνει στο «Παράπονο» αυτό το κάτι από μας – από τη δική μας φωνή.

«Ένα» 29/4/1994

Το Αιώνιο Παράπονο – Ντίνος Χριστιανόπουλος

Επιτέλους ένας ποιητής που δεν επιτίθεται στο λαϊκό τραγούδι μ’ όλο τον εκφραστικό του εξοπλισμό, αλλά προσπαθεί σεμνά να προσεγγίσει την απλότητα και την αμεσότητα της πρώτης επαφής. Δεν ξέρω αν μπορεί να έχει την αληθινή ματιά του λαϊκού δημιουργού ούτε αν έτσι «πάει μπροστά το τραγούδι». Βρίσκω πολύ πιο σημαντικό το ότι μ’ αυτόν τον τρόπο εκφράστηκε ο ίδιος αφήνοντας πίσω του κάποια τραγούδια με το θάμπος του «ερασιτέχνη» και το μεγαλείο μιας «άμεσης επικοινωνίας». Για να φτάσουν σε μας μ’ αυτό το δίσκο συμβάλλουν αποτελεσματικά οι τραγουδιστές Δημήτρης Νικολούδης και Παναγιώτης Καραδημήτρης.