Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Νικολούδης γεννήθηκε στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Μεγάλωσε με δημοτικά νανουρίσματα της γιαγιάς του και τις λαϊκές γιορτές με τα πανηγύρια ακούγοντας τους δύο μοναδικούς μουσικούς των Βασιλικών να παίζουν κλαρίνο και λαούτο. Μέσα από αυτά τα βιώματα λοιπόν γεννήθηκε μέσα του μια απέραντη αγάπη για το Δημοτικό τραγούδι.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο γράφεται στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου σπουδάζει φωνητική. Παράλληλα με τις σπουδές του τραγουδά στο γνωστό φοιτητικό στέκι «Δέκα βήματα στην Άμμο» όπου όλο το πρόγραμμα βασίζονταν στο κλίμα της παρέας. Στην συνέχεια συμμετέχει σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. αλλά και σε συναυλίες με ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής: Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Μανόλης Μητσιάς, Γιάννης Σπανός, Μαρία Δημητριάδη, Σαράντης Κασσάρας, Σπύρος Σαμοϊλής, Αφροδίτη Μάνου, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Κώστας Πρατσινάκης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Καζαντζής, Άκης Γεροντάκης, Δημήτρης Μαρκατόπουλος, Ειρήνη Κουρδάκη, Ρούλα Μανισάνου, Μαρία Θωΐδου, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Αντώνης Καλογιάννης, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλης Λέκκας, Νένα Βενετσάνου, Παντελής Θεοχαρίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Από το 1987 εντάσσεται στην ΕΡΤ και είναι παρών στην δημιουργία του 102FM, στην δημιουργία της ΕΡΤ 3 και αργότερα στη δημιουργία του 9.58FM.

Το 1994 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το Αιώνιο Παράπονο» σε μουσική και στίχους του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Το 1998 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Με τέχνη και με Πάθος» με τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του το 1995 σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη. Από το 1994 έως το 2000 υπήρξε βασικός ερμηνευτής της ορχήστρας της ΕΡΤ3. Επίσης σ ‘αυτό το διάστημα εμφανίστηκε για τρεις συνεχείς χρονιές στο Casteig , Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου από Έλληνες και Γερμανούς. Εκτός Ελλάδας επίσης αυτήν την περίοδο έχει τραγουδήσει στην Τουρκία – αρχαίο θέατρο της Περγάμου, στα Σκόπια, στην Κορυτσά και στα Τίρανα, στη Βιέννη, και στην Περούτζια.

Το 2000 εμφανίζεται στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 με την εκπομπή «Στίχοι…..μετά μουσικής». Σημαντική στιγμή της καριέρας του η εμφάνισή στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα Χρωμάτων στο πλευρό της Μ. Φαραντούρη το καλοκαίρι του 2001.

Από το 2001 και μετά ο Δημήτρης Νικολούδης έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο των προσωπικών παραγωγών με θέματα και υλικό που ο ίδιος επιλέγει και επιμελείται. Έχει πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στο έργο του πολύ σημαντικού Έλληνα συνθέτη Μάνου Λοϊζου, τη μουσική παράσταση «το τρίτο κουδούνι – τα παντοτινά τραγούδια του θεάτρου», ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζηδάκι, και συνεχίζει…

Τον Οκτώβριο του 2004, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Μανόλη Μητσιά ερμηνεύουν τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Σεφέρη και Ελύτη, υπό την διεύθυνση του Άκη Γούναρη.

Το 2005 κυκλοφόρησε η τρίτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “…Όταν ξεκίνησε το όνειρο”, με 2 ανέκδοτα τραγούδια των Π. Παρασχόπουλου σε ποίηση Βασίλη Ρώτα και Σ. Κασσάρα σε ποίηση Γ. Σκαρίμπα, ένα τραγούδι του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα σμυρνέϊκο.

Το 2008 κυκλοφόρησε η τέταρτη δισκογραφική του δουλειά, με τον τίτλο “Ηλιόσπορος”, που περιλαμβάνει διασκευές πέντε παραδοσιακών κομματιών: Τρεχαντηράκι, Στις πικροδάφνης τον ανθό, Άννα μου Αννούλα, Τούτο το μήνα, Ο λε λε λε.

Την ίδια χρονιά στο περιοδικό «Νέα Συντέλεια» συμπεριλαμβάνεται ένα τραγούδι του Πάρι Παρασχόπουλου σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου που ερμηνεύει ο Δημήτρης Νικολούδης. Έτσι δημιουργείται η βάση για την μετέπειτα δισκογραφική δουλειά «ΧΝΑΡΙΑ» η οποία κυκλοφόρησε το 2011.

Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, η Διοίκηση της ΕΡΤ 3, αναθέτει στον Δημήτρη Νικολούδη τη διεύθυνση του Πολιτιστικού Ραδιοφώνου 9.58FM, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το μαύρο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013.

Όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται οι εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με πιο σημαντική στον ιστορικό χώρο της Αθήνας «ΖΟΥΜ», όπου μετά από πρόσκληση της Λίνας Νικολακοπούλου παρουσιάζει τα τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου παρόντος του ποιητή/δημιουργού.

Το 2012 η Λίνα Νικολακοπούλου παρουσιάζει στο Ηρώδειο το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη με τίτλο «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» και μεταξύ των τραγουδιστών συμπεριλαμβάνεται και ο Δημήτρης Νικολούδης.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί η επόμενη δισκογραφική συνεργασία με τον Πάρι Παπασχόπουλο, «Πανσέληνο βλέμμα» σε στίχους του Σταύρου Ζαφειρίου.

Το 2013 συμμετέχει στην δισκογραφική δουλειά των Χρίστου και Κώστα Κολοβού, «Όνειρο πάνω απ’ την πόλη» με ερμηνευτές τον Θάνο Μικρούτσικο, Κώστα Θωμαΐδη, Γιάννη Κούτρα και Δημήτρη Νικολούδη.

Το 2015 παρουσιάζονται σε επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δάφνης Αλεξανδρή, τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σαραντάρη και ο Δημήτρης Νικολούδης ερμηνεύει μαζί με την Μελίνα Τανάγρη, τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Αργυρώ Καπαρού.

Ταυτόχρονα το 2015 ξανανοίγει η ΕΡΤ και ο Δημήτρης Νικολούδης επανέρχεται ως συντονιστής της ροής προγράμματος των ραδιοφώνων της ΕΡΤ 3.

Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς συμμετέχει με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Λάκη Χαλκιά, την Ανθή Τατσιούλη και τον Ζαχαρία Καρούνη, σε αφιέρωμα που κάνει το ΚΚΕ στον Μίκη Θεοδωράκη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Το 2016 κάνει εμφανίσεις με τον συνθέτη Πάρι Παρασχόπουλο και παρουσιάζουν τραγούδια από την δισκογραφική τους συνεργασία. Επίσης την ίδια χρονιά κάνει συναυλίες με τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Χρήστο Κολοβό.

Στο 2017 ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις στον φιλόξενο χώρο της Θεσσαλονίκης ΖΩΓΙΑ, όπου για άλλη μια φορά συνεργάζεται με τους σπουδαίους μουσικούς Σάκη Λάιο στο πιάνο και Μιχάλη Πιπέρκο στα πνευστά. Τον Μάρτιο του 2017 μαζί με την Έλσα Μουρατίδου, ερμηνεύουν τραγούδια με στίχους ποιητών, στην εκδήλωση που έκανε ο 9.58FM στην Πρίγκηπο –καφέ της Θεσσαλονίκης– τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με τον συνθέτη και κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη πραγματοποιούν μια συναυλία για κιθάρα και φωνή στο Τελλόγλειο ίδρυμα.

Τον Μάρτιο του 2018 στο αμφιθέατρο του ΑΠΘ, πραγματοποιείται εκδήλωση προς τιμή του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Συμμετέχουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, απαγγέλει η Λίνα Νικολακοπούλου ενώ τα τραγούδια του ποιητή ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Δημήτρης Νικολούδης.

Αρχές Νοεμβρίου του 2018, ο Δημήτρης Νικολούδης τραγουδά μαζί με τον Βασίλη Λέκκα και την Ναταλία Λαμπαδάκη στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, σε μια από τις ελάχιστες φορές που το εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του για μουσική εκδήλωση. Αφορμή οι εκδηλώσεις για τα 30χρονα γενέθλια της ΕΡΤ 3. Τους τραγουδιστές συνοδεύουν στο πιάνο ο Σάκης Λάιος και ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.

Στα τέλη του ίδιου μήνα και με πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού / Παράρτημα Αλεξανδρείας, εμφανίζεται και τραγουδά μαζί με τον Κώστα Θωμαΐδη στην Αίγυπτο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και στον μνημειακό χώρο Beit el Shahimy του Καΐρου. Στις συναυλίες συμμετέχει και ο Αιγύπτιος καλλιτέχνης Halet Sums.


Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Παλαί Ντε Σπόρ, το ΚΚΕ γιορτάζει τα 100 χρόνια του με μια μεγάλη συναυλία. Μεταξύ των καλλιτεχνών και ο Δημήτρης Νικολούδης.


Τον Μάρτιο του 2019 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, με επιμέλεια του Γιάννη Τσολακίδη, ο 9.58 της ΕΡΤ3 κάνει συναυλία αφιέρωμα στους στιχουργούς Νίκο Γκάτσο, Μάνο Ελευθερίου, Άλκη Αλκαίο και Ευτυχία Παπαγιανοπούλου. Επί σκηνής η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης, η Μαρία Θωίδου, η Έλσα Μουρατίδου, η Κωσταντίνα Πάλλα, ο Σωτήρης Μπαλλάς και ο Δημήτρης Νικολούδης. Στο πιάνο ο Σάκης Κοντονικόλας και ο Σάκης Λάιος.


Τον Δεκέμβριο του 2019 στην ιστορική αίθουσα Παρνασσός στην Αθήνα, η Λίνα Νικολακοπούλου παρουσιάζει τραγούδια από την δισκογραφική της πορεία με ερμηνευτές τον Θοδωρή Βουτσικάκη, την Δήμητρα Σελεμίδου και τον Δημήτρη Νικολούδη.